468×60
468×60

СБУ затримала злочинну групу, яка готувала проголошення т.зв. “Одеської народної республіки”

1На Одещині Служба безпеки України викрила та затримала членів розгалуженої та законспірованої злочинної групи, яку створили та фінансували російські спецслужби.

Ватажок групи, мешканець Одеси «Л», на прізвисько «Скат» був завербований співробітником Генштабу Збройних сил РФ Степановим Г.Г., який з Москви передавав обумовленими каналами зв’язку інструкції та готівку для організації антиукраїнської діяльності.

За визначенням «кураторів» з РФ основним завданням цієї диверсійно-підривної групи було підбурити мешканців мирного регіону до злочинів проти конституційного ладу, спровокувати проголошення т.зв. «Одеської народної республіки», організувати незаконні збройні формування з числа підготовлених найманців.

Для координації протиправної діяльності із терористичною організацією т.зв. «ДНР» «Скат» підтримував зв’язок із групою І.Бєзлера («Бєса»), до якого особисто виїжджав для отримання інструктажів. Горлівське бандформування за погодженням із російськими спецслужбами мало надавати одеській групі «Ската» необхідну технічну підтримку, зброю та вибухівку для організації терактів в Одесі у листопаді-грудні ц.р., виготовлення друкованої продукції «Новороссии» та оплати роботи блогерів, які поширювали антиукраїнські матеріали та провокативну дезінформацію в мережі Інтернет.

У кожного члена злочинної групи були визначені іноземними ляльководами обов’язки – з числа колишніх контрабандистів цигарок «Скат» створив «бригаду», яка забезпечувала доставку вибухівки та зброї з території невизнаного Придністров’я, здобуттям інформації з обмеженим доступом про розташування сил Нацгвардії, СБУ, систем ППО та військових кораблів, займався колишній військовослужбовець «Зокер».
Особливій перевірці підлягали кандидати до т.зв. «силового блоку» групи – бойовики «Сніжок» та «Сіріус» особисто вербували та навчали найманців для проведення диверсій та підривних акцій.

24 жовтня ц.р. у результаті спецоперації СБУ затримала зловмисників. Під час обшуків співробітники спецслужби вилучили понад 3 кг тротилу, детонатори, зброю та боєприпаси, листівки антиукраїнського змісту, засоби зв’язку, вибухівку, спецзасоби негласного зняття інформації. Вилучено матеріали таємної переписки членів угруповання із громадянином РФ Степановим.
Прес-центр СБ України

Схожі статті